Treasure Games

let the
treasure games
begin!

power by @cronicaridigitali #treasuregames

GeoGate


Centrul de vizitare GeoGate din comuna Berca reprezintă poarta de intrare în Geoparc și va avea ca rol promovarea patrimoniului natural și cultural al Ținutului. GeoGate combină stilul de comunicare tradițional bazat pe interpretare cu realitatea virtuală și augmentată. Centrul este în curs de amenajare și va deschis publicului larg spre finalul anului 2022.

Membrii UNESCO, reuniți la Paris, au votat favorabil includerea „Ținutului Buzăului”/„Buzău Land” în clubul Geoparcurilor Internaționale, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală. Din cele 16 geoparcuri candidate doar 8 au fost validate, printre care și „Ținutul Buzăului”.

Astfel, devine al doilea Geoparc din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după „Țara Hațegului”.

Dosarul a fost întocmit și depus în noiembrie 2020, la UNESCO, de către Asociația „Ținutul Buzăului”, o entitate non-profit creată cu scopul de a asigura toți pașii necesari pentru îndeplinirea criteriilor și pentru obținerea statutului de Geoparc, dar și managementul și dezvoltarea acestei zone. Sunt 3 entități care stau la baza proiectului de Geoparc: Consiliul Județean Buzău, care sprijină financiar și logistic demersul, Universitatea București și Asociația „Ținutul Buzăului”.

Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător.

„Ţinutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a judeţului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 kilometri pătraţi şi are o populaţie de peste 40.000 de locuitori.

Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților, în „Ținutul Buzăului”.

Next project
Previous project